Mar 12

WMAN intervju: Miša Lukić, founder & CEO NEW STARTEGY

Miša Lukić, osnivač i direktor NEW STARTEGY – prve biznis dizajn kompanije u regionu. Jedinstveno za Mišu je što je u isto vreme i uspešan poslovni lider i inspirativni kreativac. Agencije koje je predvodio u 30 zemalja sveta su konstantno postizale izuzetne poslovne rezultate, a istovremeno i osvajale najprestižnije nagrade na najvećim svetskim festivalima.

Naš sagovornik je Miša Lukić, osnivač i direktor NEW STARTEGY – prve biznis dizajn kompanije u regionu. Jedinstveno za Mišu je što je u isto vreme i uspešan poslovni lider i inspirativni kreativac. Agencije koje je predvodio u 30 zemalja sveta su konstantno postizale izuzetne poslovne rezultate, a istovremeno i osvajale najprestižnije nagrade na najvećim svetskim festivalima. Sa Mišom smo porazgovarali o raznim temama, između ostalog, i o BUSINESS SAPIENS – inovativnom biznis modelu kompanije NEW STARTEGY, njegovim najznačajnijim biznis lekcijama, na šta je najponosniji – a na čemu najzahvalniji, kao i koje greške bi mladi trebalo da izbegnu na svom karijernom putu…

Da počnemo sa – kako ste? Kako ste započeli 2023. godinu?

Kada smo zaljubljeni, onda nam je sve lepo! A ja sam, otkad znam za sebe, stalno zaljubljen, što me uprkos svemu konstantno drži euforičnim i punim energije! Zaljubljen sam u život, u svoju suprugu, u svoju profesiju, bliske prijatelje, mog mini-šnaucera, u knjige, napredne ideje i nove tehnologije, u prirodne lepote, putovanja, sport, automobile, svoj dom… Naučno je dokazano da stanje zaljubljenosti oslobađa hormone sreće i zadovoljstva, tako da je trajna zaljubljenost jedna od mojih tajni dugoročno dobrog raspoloženja.

Što se tiče ove godine, ona je baš dobro počela. Nekoliko projekata vezanih za SAD, Zapadnu Evropu i UAE su se istovremeno uspešno pokrenuli i, ako ovako nastavi, ovo će poslovno biti fenomenalna godina. Što je još važnije, u privatnom životu svi moji najbliži su dobro i zdravo, i ako se po zori dan poznaje, 2023. ima šanse da uđe u moj “životni film” kao godina napretka i prosperiteta na svim poljima.

Osnivač ste NEW STARTEGY kompanije, prve biznis dizajn kompanije u regionu. Šta pojam biznis dizajn podrazumeva, za one koji nisu upoznati i u tom kontekstu, koje usluge nudi vaša kompanija?

Najjednostavnije rečeno, biznis dizajn je nova biznis disciplina koja spaja strateško i inovativno razmišljanje. Biznis dizajn se bavi poslovnim izazovima, koji se ne mogu rešiti samo tradicionalnim metodama, već je za njihovo rešavanje potrebno kombinovati analitičko i lateralno razmišljanje. Biznis dizajn omogućava organizacijama da uspešno upravljaju transformacijom i promenama u novoj eri.

Stari načini poslovanja suviše su linearni i prespori za tržište koje se menja velikom brzinom. Novi biznis modeli, nova perspektiva, novi alati i novi načini razmišljanja su neophodni za novo doba. Svaka kompanija osmišljena za uspeh u 20. veku osuđena je na neuspeh u 21. veku.

New Startegy je kreirao svoj originalni alat za inoviranje biznis modela pod imenom Business Innovation Generator (BIG WOW) koji je u osnovi okvir za generisanje inovativnih rešenja. Često volim da kažem da je biznis dizajn, u stvari, marketing 21. veka, ali realno je mnogo više od toga. Biznis dizajn u sebi sadrži stvaranje novih poslovnih prilika, osmišljavanje novih profit modela, koncipiranja inspirativne vizije i svrhe biznisa, kreiranje brendova za novo doba, razvoj novih proizvoda i usluga, oblikovanje i implementiranje inovativne organizacione kulture, i mnogo čega još, ali iznad svega kreiranje i inoviranje novih biznis modela za 21. vek, koji objedinjuju sve gore navedeno, uključujući poželjnost, izvodljivost, profitabilnost i održivost biznisa.

Često ističem da postoji značajna razlika između klasičnih biznis konsultanata i biznis dizajnera. Dok biznis eksperti i konsultanti mogu da vam kažu stvari koje ne znate, biznis dizajneri ukazuju na prilike koje obično ne vidite. Biznis konsultanti vam uglavnom pomažu da popravite ono što je u vašoj kompaniji loše, a biznis dizajneri vam pomažu da kreirate i realizujete nove poslovne mogućnosti na osnovu onoga što je u vašoj kompaniji najbolje. Budućnost ne nudi garancije već mogućnosti. Biznis dizajneri su svesni toga.

Biznis dizajnom se bavite od 2018. godine – šta vas je uvelo u ovo polje? Sa kojim izazovima se susrećete, a šta vas i dalje čini radoznalim i željnim napretka?

Baveći se marketingom u većem delu svoje poslovne karijere, kreirao sam mnogo uspešnih brendova i sa agencijama koje sam predvodio osvajao najprestižnije nagrade u zemlji, regiji i svetu. Međutim, ono što me je najviše ispunjavalo je kad sam sa svojim timom doprinosio vanrednim poslovnim rezultatima svojih klijenata. Ni na jednu kreativnu nagradu nisam toliko ponosan, koliko sam ponosan na biznis uspehe svojih klijenata u kome je naš doprinos bio značajan.

Takav stav me je približio biznis dizajnu u kome se sva znanja i kreativnost ne završavaju i limitiraju samo na oblast komunikacije, već se proširuju kroz inovacije na sve segmente biznisa. Najveći izazov sa kojim se susrećem je što biznis dizajn još nije oblast koja je toliko poznata u biznis svetu. Čak ni Wikipedia još ne nudi njegovu definiciju, dok je u isto vreme samo domen businessdesign.com dostigao cenu od skoro 800 hiljada dolara. Dešava se i da mnogi mešaju biznis dizajn sa design thinking metodom, a neki ga poistovećuju sa klasičnim biznis konsaltingom. Sve su to izazovi koji će se nadam se uskoro prevazići.

S druge strane, učestvovati u kreiranju nove biznis discipline i profesije budućnosti je izuzetno uzbudljivo i motivišuće. Već više od deset godina smo moj partner Dejan Bojović i ja pioniri biznis dizajna na ovim prostorima, a mogu slobodno reći da u mnogim elementima i prevazilazimo postojeća svetska rešenja, naročito kad je u pitanju metodologija u oblasti biznis model inovacija.

Vaša kompanija NEW STARTEGY razvila je inovativni biznis model BUSINESS SAPIENS. Na čemu se bazira ovaj model i po čemu je on poseban?

BUSINESS SAPIENS je novi pristup i filozofija poslovanja koji ima misiju da praktično promeni svaki aspekt poslovanja i učini ga humanijim, mudrijim i kreativnijim. Business Sapiens kao filozofija razume da su inovacije bez emocija nezanimljive, da proizvod bez estetike nije uverljiv, da su brendovi bez svrhe nepoželjni, a poslovanje bez etike neodrživo.

BUSINESS SAPIENS MODEL je okvir za ovaj novi pristup stvaranja vrednosti u digitalnoj i postdigitalnoj ekonomiji, sa transformativnim implikacijama na budućnost poslovanja. Business Sapiens Model se može koristiti za objašnjavanje i predviđanje načina na koji kompanije stvaraju, isporučuju, monetizuju i održavaju vrednost za ključne stejkholdere u biznisu. Takođe se može koristiti da pomogne menadžerima, preduzetnicima i investitorima da izvrše analizu kako bi doneli mudrije i pravovremene odluke, oslikali portret postojećeg poslovnog modela, generisali ideje za novi poslovni model, identifikovali novu strategiju preduzeća i razumeli postupke drugih firmi.

Jedinstvenost Business Sapiens Modela je i u tome što ne gleda na biznis kao proces, operaciju ili mehanizam, već kao ljudsku tvorevinu, kreiranu od strane ljudi za ljude. Zbog toga naš model sadrži u svojoj osnovi četiri elementa u vidu četiri ljudske dimenzije (fizička, emotivna, kognitivna i spiritualna). Svaka od četiri dimenzije sadrži po tri elementa, tako da ukupno čine 12 integralnih elemenata čijom kombinacijom biznis stvara ogroman broj mogućnosti za inovaciju biznis modela.

Prethodno ste osnovali i zatim prodali marketinšku agenciju Synergy Leo Burnett, što nije jedini put da ste napravili tako veliku karijernu promenu. Odakle vam hrabrost za ovaj potez i kako ste se oslobodili mišljenja da treba ostati vezan za određeni karijerni poduhvat?

U mojoj poslovnoj karijeri sam mnogo puta izlazio iz zone komfora. Pokretao sam nove firme, kretao ispočetka nekoliko puta u različitim zemljama, osnivao sam startapove, bio uspešan preduzetnik, kao i regionalni direktor u jednoj od najvećih multinacionalnih kompanija na svetu. U svojim pedesetim godinama sam zamenio profesiju u kojoj sam osvojio nagradu za životno delo, za profesiju koju malo ko zna da postoji.

Odsustvo hrabrosti me sigurno ne bi vodilo životnim putem kojim sam išao i duboko verujem da je hrabrost jedna od najvažnijih vrlina, jer bez hrabrosti ne možete dosledno praktikovati nijednu drugu vrlinu. Međutim, mislim da je takođe veoma važno shvatiti šta nas pokreće da budemo hrabri. Svaka hrabrost ukazuje na nešto što nam je veoma bitno. Nešto što nam je bitnije od straha koji osećamo rizikujući svoju uspešnu karijeru, novac, ego, a nekad i život. Hrabrost nije odsustvo straha, već trijumf nad njim, da bi ostvarili nešto što nam je vredno. Bez hrabrosti ne možete da budete uspešni u bilo kojoj sferi života. Najveća hrabrost vam je potrebna da postanete ono što stvarno jeste i da radite samo ono što vas stvarno ispunjava.

Uvek sam se vodio velikim snovima i nikad ih nisam želeo trampiti za sigurnost. Moj sadašnji san je da iz Srbije izađe originalni biznis model koji će pomoći da biznis u svetu bude humaniji, kreativniji, mudriji i odgovorniji.

Procena je da će u sledećih deset godina 40% postojećih kompanija propasti zbog nemogućnosti da se transformišu i prilagode novom vremenu. Takođe, statistika govori da preko 90% startapova ne doživi svoju petu godinu. Duboko verujem da to ne mora da bude tako.

Tokom svoje gotovo tridesetogodišnje poslovne karijere, veoma uspešno ste predvodili marketinške agencije u centralnoj i istočnoj Evropi i na Bliskom istoku, dok ste kao izvršni direktor Publicis Grupe, u okviru koncepta Publicis One, zaduženi bili za čak 30 zemalja. Kako je vaš život tada izgledao i šta je najznačajnija biznis lekcija koju ste stekli vodeći toliki broj zemalja?

Ima mnogo stvari koje sam naučio, što kroz konstantno učenje, što kroz sopstveno iskustvo. Inače, mi Srbi imamo najskuplje i najduže školovanje na svetu (Englezi uče na Oxfordu, a Srbi na sopstvenom iskustvu). Ako se oslonim na svoje životno iskustvo, pojedine stvari u koje sam se lično uverio su, na primer, da uspeh nikada nije zagarantovan, ali retko je čisto slučajan. Sreća vam nekad pomogne, ali samo kad ste odradili najteži deo posla. U stvari, više je istina da pomažete sreći da dođe do izražaja, nego što vam sreća može pomoći ako ne znate šta tačno želite i ne radite ništa da to ostvarite.

Iz sopstvenog iskustva mogu takođe reći da, kad god možete, igrajte velike partije, jer ako izgubite – isto vam je, ako pobedite – velika je razlika. Možda nije najbolji savet za svakoga, ali nikad nisam imao plan B. Uvek sam 100% sebe davao na plan A, a ako on ne uspe, onda sam pravio na osnovu prethodnog iskustva ponovo novi plan koji je opet bio plan A, čijem ostvarenju sam se potpuno davao bez rezervnog plana koji bi mi odvlačio pažnju i energiju. To vam je slično kao kad u ratu porušite most iza sebe.

Sledeća stvar koju me je život naučio jeste da nikad nikoga ne potcenjujem, a naročito sebe. Jer koliko cenite sebe, to je vaša cena. Život tu cenu poštuje. Ostvario sam većinu svojih snova, ali život me je naučio da na putu do svog velikog sna moramo proći mnogo nesanica. Budite spremni na to i ne uzimajte pilule za spavanje, već iskoristite to vreme da mislite i radite na ostvarenju svojih snova.

Na pitanje kako drugima uspevam da prenesem želju za učenjem, moj odgovor je da je najbolje to činiti sopstvenim primerom, a uz to koristim svaku priliku, kao što je i ova, da ukažem koliko mi je celoživotno učenje bilo presudno za sve što sam u svojoj karijeri postigao. Životno znanje će u budućnosti biti niz beskrajnih nadogradnji i ljudi će kao i softveri morati da se apgrejduju da bi ostali relevantni.

U braku ste preko 30 godina, a sa suprugom i kućnim ljubimcem ste proputovali svet. Kako ste uspeli da održite uspešnu karijeru i uspešan brak? Koliko je međusobnog razumevanja i podrške bilo potrebno?

Mnogo mi je značilo što sam kroz svoju celu karijeru uz sebe imao svoju suprugu i najboljeg životnog druga – Draganu. Mnogo godina smo i radili zajedno, naročito dok smo bili u inostranstvu. Ali, ne postoji toliko velika ljubav ili toliko veliki uspeh koji mogu da traju doživotno. I ljubav i uspeh su kao vatra u koju mora stalno da se ubacuje kvalitetno gorivo da se ne bi ugasila. To gorivo je u našem odnosu razumevanje, podrška, sloboda koju jedno drugome dajemo i sve drugo što jedan odnos može održavati i poboljšavati decenijama.

Kad danas pogledate unazad na svoj život – na šta ste najponosniji, a na čemu ste najzahvalniji?

Ponosan sam što sam u svojoj 44. godini kao najmlađi laureat u istoriji naše struke dobio Nagradu za životno delo (UEPS), a naročito sam ponosan što su u komisiji za izbor bile legende naše profesije – Dragan Sakan i Žozef Lončar. Veoma sam ponosan i na to što me je 2016. godine, anonimnim glasanjem 400 članova iz naših najeminentnijih kompanija, Srpska asocijacija menadžera proglasila za “Menadžera godine”.

Lista se nastavlja nagradom Privredne komore Srbije – “Priznanje za doprinos razvoju i unapređenju privrede u Srbiji”, nagradom “Marketinška ličnost godine Srbije ” (Svet Marketinga), Nacionalno priznanje u kategoriji “Lider kreativne misli”, Nagrada za doprinos i nesebičnu posvećenost razvoju i priznanju odnosa s javnošću u Jugoistočnoj Evropi – (Pro.PR) i još mnogo drugih priznanja i nagrada, na koje sam izuzetno ponosan.

Što se tiče zahvalnosti, kad bih izlistao sve ljude u svojoj životnoj i poslovnoj karijeri kojima sam iskreno zahvalan za sve što sam postigao, ovo bi bio najduži intervju ikad. Zato ću navesti samo nekoliko imena koji su imali izuzetno važnu ulogu u mojoj poslovnoj karijeri. Pre svega, to su moj višedecenijski partner i kreativni direktor Dejan Bojović Bojke, moja najbliža saradnica Sonja Dragojević, Dragan Sakan i Žozef Lončar kao rodonačelnici marketinga u našem regionu, Ekrem Dupanović koji je napravio najznačajniji marketing portal u regionu i uvek me podržava u svemu što radim, i Raja Trad i Jarek Ziebinski što su verovali u mene i otvorili mi vrata Leo Burnett-a i Publicis Grupe…

Naravno, najveću zahvalnost za sve što sam postigao na ličnom i profesionalnom planu dugujem svojim roditeljima i svojoj supruzi Dragani.

Koji je vaš poslovni savet za mlade ljude koji se interesuju za advertajzing i marketing? Šta su ključne osobine koje bi trebalo da poseduju i koje greške bi trebalo da izbegnu na svom karijernom putu (ako je izbeći greške uopšte moguće)?

Prvi moj savet za mlade ljude koji nameravaju da se bave advertajzingom i marketingom je da odaberu agenciju ili kompaniju po svom izboru i nekoliko meseci provedu na praksi. Praksa je izuzetno bitna, jer kako kažu: U teoriji, teorija i praksa su isto. U praksi nisu. Takođe je mnogo važnije odabrati kvalitetnu kompaniju koja će se sa mladim ljudima na praksi stvarno baviti, nego odlučivati na osnovu toga da li se i koliko praksa plaća.

Drugi savet je da, kad počnu da rade, uvek daju više od onog što se od njih očekuje. Da budu proaktivni i pozitivni, kao i da kreiraju dobre odnose sa što više ljudi oko sebe. Lakše je da posao obavljate izuzetno nego prosečno, manja je konkurencija.

Treći savet je da na novom poslu daju ono što im najviše treba. To može biti poštovanje, razumevanje, otvorenost, lojalnost, ili bilo šta drugo što bi voleli da dobiju od novih kolega na poslu.

Takođe, mnogi novozaposleni smatraju da su plaćeni da rade ono što im piše u opisu posla, ali danas se od najperspektivnijih ljudi očekuje da svakodnevno unapređuju i menjaju svoju ulogu, tj. da sami kreiraju novi opis posla. Najbolje se nešto razume kada to pokušate da menjate.

Za kraj mogu da poručim mladim ljudima da naprave analogiju između prvog servisa u tenisu i njihovog početka karijere. Prvi servis je kao i početak karijere namenjen da rizikujete i krenete punom snagom. Kada ćete ako ne tada?

Source https://man.wannabemagazine.com/interview/misa-lukic-new-startegy/